kilativ (kilativ) wrote,
kilativ
kilativ

Categories:

Американская экономическая статистика

Чтобы было куда смотреть при разговорах "за экономику". После разговора о самых богатых, можно посмотрреть на всех остальных

Years after the Great Recession ended, 46.5 million Americans are still living in poverty, according to a Census Bureau report released Tuesday.
Meanwhile, median household income fell slightly to $51,017 a year in 2012, down from $51,100 in 2011 -- a change the Census Bureau does not consider statistically significant.
But taking a wider view reveals a larger problem: Income has tumbled since the recession hit, and is still 8.3% below where it was in 2007.
"We've had [economic] growth, but it hasn't really reached everyday Americans," said Elise Gould, an economist at the left-leaning Economic Policy Institute. "It's a lost decade, maybe more."
This long-term decline in income is troubling to economists, especially as the middle and lower classes have fared considerably worse than the rich. Since 1967, Americans right in the middle of the income curve have seen their earnings rise 19%, while those in the top 5% have seen a 67% gain. Rising inequality is seldom a sign of good social stability.
Americans were the richest in 1999, when median household income was $56,080, adjusted for inflation.
How the poorest are faring: The recession also pushed many more people into poverty. In 2010, the poverty rate peaked at 15.1%, and has barely fallen since then. This is the first time the poverty rate has remained at or above 15% three years running since 1965.

Those making $23,492 a year for a family of four, or $11,720 for an individual were considered to be living in poverty.


Медианный доход на семью не растет, при этом он упал с 2007 года и так не вернулся даже на прежние позиции. До налогов медианный доход на семью составляет 51 100 долларов в год. Ну после налогов, где-то будет 35 000 или что-то около того, то есть 3000 долларов в месяц на семью из 4х. Не так уж и плохо, но и не жир, так как расходы на медицину, учебу, детей (продленки/детсады/няни) и жилье здесь тоже не сахар. Интереснее факт, что количество американцев живужих в нищете, несмотря на "зеленые ростки восстановления экономики" составляют все те же 15% населения - каждый 6-й. При этом богатые стали еще богаче. Авторы статьи замечают, что неравенство угрожает стабильности. Богаче всего американцы были в 1999, с учетом инфляции. С тех пор доходы только падают. Уровень бедности - 11720 долларов в год на человека. То есть, где-то долларов 700-800 в месяц после налогов. Да, даже абсолютно нищие платят налоги - пенсионный, социальный итд. Немного, но платят. С одной стороны 700 баксов в месяц для русского может показаться если и не роскошью, то нормальным доходом, но помните, что жилья своего у них нет и быть не может в большинстве штатов. Кое-где, как в социалистическом северо-востоке, есть субсидируемое жилье, но в основном его нет. Печально то, чтоне так давно нищих было всего 10% или окло того. Вот это и печалит.
Tags: Америка, экономика
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment